40 godina marke VOLTCRAFT – kalibracija električnih mjernih uređaja

Kalibracija - ISO ili preko akreditiranog ispitnog laboratorija

Kalibracija preko akreditiranog ispitnog laboratorija predstavlja najviši standard kalibracije. Ispitni laboratorij treba biti odobren i provjeren od strane njemačkog akreditacijskog tijela. Tijekom kalibracije potrebno je znatno više mjernih točki, a razmak mjernih vrijednosti manji je nego kod ISO kalibracije, što znači da se točnost i preciznost mjerng instrumenta može dokazati certifikatorm, a ovaj certifikat je međunorodno priznat.

Kod ISO kalibracije potrebno je manje mjernih točkaka u mjernom spektru, a kalibracija nije tako fina kao ona od strane akreditiranog ispitnog laboratorija. Unatoč tome ISO kalibracija je odlično sredstvo za dokazivanje točnosti modernih mjernih uređaja certifikatom.

 

 

Kada je potrebna koja kalibraija?

Ovo pitanje često se postavlja kod nabave nove mjerne tehnike. Je li za moje poduzeće potrebna skupa kalibracije od strane akreditiranog ispitnog laboratorija ili je dovoljna ISO kalibracija?

U DIN EN ISO 9000/9001 potrebna je kalibracija ispitnih sredstava koja se može povratno pratiti. Ako vaše poduzeće podliježe ovom standardnu onda sva ispitna sredstva trebaju biti kalibrirana. Ukoliko su potrebni međunarodno priznati certifikati onda kalibraciju nužno treba provesti akreditirani laboratorij, u protivnom se može koristiti isplativija ISO kalibracija.

Kod kalibracije ispitnih sredstava koja daju referentne standarde za druga ispitna sredstva, uvijek treba koristiti kalibraciju od strane akreditiranog laboratorija. Nadalje, davanja vašeg poduzeća mogu zahtijevati kalibraciju od akreditiranog laboratorija (npr. IATF 16949).

Multimetri i strujna kliješta s ISO kalibracijom brzo dostupna – bez čekanja!

Novo naručivanje multimetara i strujnih klješta s ISO kalibracijom često je povezano s dugim vremenom čekanja. Budući da uređaji prvo trebaju biti kalibrirani od strane vanjskog ispitnog laboratorija, rokovi isporuke od 14 dana nisu rijetki. Integracijom vlastitog kalibracijskog laboratorija koji je certificiran prema DIN EN ISO 9001:2015 direktno u logistički centar u Wernberg-Köblitz, kalibracije se mogu izvršavati u najkraćem vremenskom periodu. Trenutno se mogu ispitivati i certificirati ručni, stolni multimetri i strujna kliješta najmodernijim kalibratorima. 

Uređaji s ISO kalibracijom u naslovu su označeni s "(ISO)" i po potrebi ih možete jednostavno staviti u košaricu i naručiti. Jednostavna i brza nabava multimetara i strujnih kliješti s ISO kalibracijom bez dugih vremena čekanja je ogromna dodatna vrijednost za kupce i rješenje problema kako bi se potrebna sredstva za mjerenje hitno nabavila "taman na vrijeme”.

 

 

ISO kalibrirani multimetri

ISO kalibrirane strujne stezaljke

Kalibrirano od strane laboratorija s ISO i DakkS akreditacijom

Ovdje prikazana mjerna oprema ispituje se i certificira preko vanjskog kalibracijoskog laboratorija. Ovdje treba računati s vremenom obrade oko 7 radnih dana (ISO kalibracija). Za mjernu i ispitnu tehniku koju je kalibrirao naš partner Testo Industrial Service prema DIN EN ISO/IEC 17025:2018 (DakkS kalibracija) treba planirati vrijeme obrade od oko 12 radnih dana.

VOLTCRAFT nudi vlastitu ISO trgovinu. Tu se nalaze isključivo kalibrirani uređaji. Kupci ne trebaju prvo provjeravati je li određeni proizvod ponuđen kalibriran i koji broj proizvoda je ispravan.

 

Svaki mjesec nova tema iz svijeta mjerne i ispitne tehnike!